Még egy dolog, amit anyukámnak köszönhetek – a tonhalszeretetem. Egészséges, kalóriaszegény és proteinben gazdag, nem véletlen ajánlják fogyókúrázóknak is. Fogyasztásával megelőzhetőek a különböző gyulladásos- és szívbetegségek. Na de mindent csak mértékkel! Miért kell nagyon odafigyelnünk, hogy mennyit eszünk belőle és honnan szerezzük be a tonhalat?
6 ok amiért érdemes tonhalat fogyasztani
- Tudtad, hogy a tonhalnak magas az omega-3 zsírtartalma? Ezek a telítetlen zsírsavak segítenek a megfelelő koleszterin szint kialakításában, ezzel megelőzve az érelmeszesedést és a különféle szívbetegségeket, mint a stroke vagy a szívinfarktus.
- A tonhalban alacsony a telített zsírsavak mértéke, de annál több fehérje található benne. Ennél jobbat egy fogyókúrázó sem kívánhat magának! Csökkenti az éhségérzeted és elősegíti az izmaid fejlődését úgy, hogy alig viszel be kalóriát.
- Szépülni vágyóknak is ajánlatos a tonhal fogyasztása – a szelénnek, biotinnak és B12-vitaminnak köszönhetően hajad és körmeid szebbek és egészségesebbek lesznek, mint valaha!
Edzés mellett is nyugodtan eheted
- Éljenek a boldogsághormonok! Egyes kutatások szerint azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak tonhalat, sokkal kiegyensúlyozottabb és boldogabb életet élnek. A tonhal hatása az agyadra hatákonyabbnak bizonyul, mint néhány antidepresszáns gyógyszer.
- Kismamáknak is ajánlott a tonhal fogyasztása, mert csökkentik a koraszülés előfordulását, és elősegítik a magzat egészséges fejlődését.
- A tonhalban található egészséges zsírok megelőzik a csontritkulást, a különböző gyulladásokat, bőrbetegségeket és az öregedést.
Veszélyeztetett, de veszélyes – figyelj oda honnan, és mennyit!
A makrélafélék családjába tartozik, világszerte majdnem minden tengerben és óceánban megtalálható faj. Súlya akár a 300kg-ot is elérheti. Ragadozó halak, kisebb halakkal táplálkoznak. Mivel fogyasztása nagy népszerűségnek örvend, sajnos az illegális túlhalászatnak köszönhetően a kékúszójú tonhal és a nagyszemű tonhal a kihalás szélén áll, megmentésükért pedig ma már egyre több halnevelő gazdaságban elterjedt a tenyésztésük.
Túlhalászat jellemzi az egyes tonhalfajtákat
De sajnos nem ez az egyetlen probléma. A különféle vegyi üzemek és erőművek révén a talajba és a természetes vizekbe higany kerül. Ezt a vízben található baktériumok megkötik, így fogyasztják el a kisebb halak, akikkel a tonhalak is táplálkoznak. Mivel a higanyt a halak nem tudják sem megemészteni, sem lebontani, ezért az felhalmozódik a szervezetükben. A higany szítelen és szagtalan, észre sem vesszük ha a belekerül a szervezetünkbe, de annál nagyobb bajokat tud okozni: rossz hatással lehet idegrendszerünkre, a vérnoymás szabályozására. A várandós anyukák fokozottan figyeljenek oda, hogy mennyi tonhalat fogyasztanak és honnan szerzik be azt, mivel a higany mentális visszamaradottságot, bénulást vagy vakságot is okozhat!
Milyen tonhalat érdemes fogyasztani akkor?
Mivel a nagyobb testű tonhalban akár 3x annyi higany is felhalmozódhat, ezért okosabb a kisebb termetű, csíkos hasú hal fogyasztása. A Medical News Today kutatása alapján az alábbi táblázat megmutatja, hogy fajta és súly alapján milyen gyakran érdemes tonhalkonzervet ennünk, hogy az esetlegesen a szervezetünkbe jutattott higanymennyiség ne károsítsa egészszégünket.
Testtömeg | Fehér húsú (nagyobb) | Csíkoshasú (kisebb) |
---|---|---|
8 kg | 10 hét | 3 hét |
12 kg | 6 hét | 2 hét |
16 kg | 5 hét | 11 nap |
20 kg | 4 hét | 9 nap |
24 kg | 3 hét | 7 nap |
30 kg | 3 hét | 6 nap |
36 kg | 2 hét | 6 nap |
40 kg | 2 hét | 5 nap |
45 kg | 2 hét | 5 nap |
50 kg | 12 nap | 4 nap |
55 kg | 11 nap | 4 nap |
59 kg | 10 nap | 4 nap |
64 kg | 10 nap | 3 nap |
68 kg felett | 9 nap | 3 nap |
Itt egy finom tonhalas tésztasaláta recept, ha te is kedvet kaptál a tonhalhoz. Jó étvágyat hozzá!
Képek forrása: Pixabay.com
Tartalom forrása: Medical News Today
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: